× Dashboard Helpdesk Registreren Inloggen

Circulaire gebouwen bestaan niet

Let op, je bent nog niet ingelogd. Om het programma te bekijken dien je ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen.

Spreker(s)
Thomas Rau (RAU B.V.)

Omschrijving
Volgens MVO NL zal de Nederlandse economie sneller verduurzamen als 20% hiervan circulair is.

De definitie van de term circulair is hierbij cruciaal. In de praktijk worden geregeld verschillende betekenissen gegeven aan deze term. Het komt vaak voor dat iets als circulair gepresenteerd wordt, terwijl dit meestal niet waar is, of circulariteit is een onderdeel van duurzaamheid, wat ook niet het geval is. Dat circulariteit duurzaamheid veronderstelt klopt ook niet, in principe heeft dit niets met elkaar te maken.

Volgens ons betekent verduurzamen optimaliseren, waarbij optimalisatie altijd gebaseerd is op lineaire denkprocessen. Als het benodigde resultaat niet bereikt wordt of te duur is, dan wordt gemanipuleerd om toch een doel te bereiken. Wij praten dan over het faciliteren van eigendom van producten in relatie tot kapitaal geld.

Circulariteit vraagt om een nieuw denksysteem om het potentieel van het eindige oneindig beschikbaar te houden. Iets is uit zichzelf nooit circulair, maar kan over een circulair potentiaal beschikken en tegelijkertijd niet duurzaam zijn. Hier is sprake van het faciliteren van verantwoordelijkheden in nieuwe markten gebaseerd op kapitale communicatie.

Type sessie
Masterclass

Thema(s)
Circulair ontwerp
Circulair inkopen
CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten
Kennis, innovatie en monitoring

Niveau(s)
Intermediate
Gevorderd

Sector(en)
Maakindustrie
Bouw

Wanneer
maandag 1 februari 2021 van 14:15 tot 15:00 uur


naar boven