Conferentie circulaire economie

Inspiratieplein

Inspiratieplein

Titel: Circulaire Beweging van Nederland
Standhouders: Sanne Westra (Ministerie Infrastructuur en Waterstaat)
Jeroen van der Waal (Gemeente Amsterdam)
Anne-Marie Rakhorst (Duurzaamheid.nl)
Robbert Loos (Vereniging van Afvalbedrijven)
Olaf Prinsen (NVRD)
Omschrijving: Het Transitieteam Consumptiegoederen gaat op zoek naar de circulaire beweging! Waar in Nederland vinden we de slimme oplossingen om de kringloop van productie en consumptie te sluiten? Help ons met het lokaliseren van circulaire initiatieven, verbindende schakels en niet te missen evenementen.

Alvast meer weten? Bekijk het Uitvoeringsprogramma: 2.5.6 Circulaire Ambachtscentra
Titel: Unie van Waterschappen: Winnaars Circulaire Innovatie Challenge 2018
Standhouders: H. van Meer (Unie van Waterschappen)
Omschrijving: De waterschappen zetten fors in op het circulair maken van hun bedrijfsvoering. Daarbij zoeken ze continu naar methodes om steeds meer circulair te werken. In 2018 organiseerde de Unie van Waterschappen hiervoor een Circulaire Innovatie Challenge. De uitdagingen waren om oeverproducten circulair te maken en om een hoogwaardige toepassing te vinden van biomassastromen uit de oever. Hoogheemraadschap van Rijnland, hoogheemraadschap van Delfland, Wetterskip Fryslân, waterschap Scheldestromen, STOWA en de Energie- en Grondstoffenfabriek stelden in totaal 125.000 euro beschikbaar voor ondernemers die met innovatieve oplossingen kwamen voor deze uitdagingen. In de stand presenteren de winnende ondernemers van 2018 hun producten: "Fungalogic" met hun innovatieve circulaire isolatiemateriaal gemaakt van riet in oesterzwamsubstraat (schimmel), en "Waterweg" met hun klimaatadaptieve waterdoorlatende (stoep)tegel gemaakt van bagger.

Alvast meer weten? Bekijk het Uitvoeringsprogramma: 2.1.16 Door ontwikkelen van grondstoffenfabrieken - blz 23
Titel: Centrum Hout: Circulaire oplossingen in hout
Standhouders: Eric De Munck (Centrum Hout)
Jan Hoekstra (Centrum Hout)
Omschrijving: Centrum Hout stimuleert het gebruik van duurzaam geproduceerd hout in de bouw en zoekt ketenpartners voor innovatieve houtoplossingen voor B&U en GWW om versneld de Klimaat en Circulaire doelstellingen te behalen. Op het Inspiratieplein gaan deskundigen graag met u in gesprek om vervolgens aan de slag te gaan in samenwerkingsprojecten die nu opgestart worden of kansrijk lijken te zijn. Deelt u al in de milieu- en klimaatwinst van hernieuwbare, circulaire grondstoffen?

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.centrumhout.nl
Titel: Better Future Factory
Standhouders: Bart Bleijerveld (Better Future Factory BV)
Maria Magas (Better Future Factory BV)
Omschrijving: Better Future Factory is een product ontwerp bureau gespecialiseerd in plastic recycling en ontwerper van de Circular Award die vandaag voor de tweede keer wordt uitgereikt. Heb je plastic afval waar je meer waarde uit wilt halen? Kom een kijkje nemen en raak geïnspireerd door onze tastbare producten gemaakt van plastic afval.

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.betterfuturefactory.com
Titel: DGTL: The road to a Circular Festival
Standhouders: Xander Kotvis (Apenkooi)
Mitchell van Dooijeweerd (Revolution Foundation)
Omschrijving: DGTL is een elektronisch muziekfestival met edities in Amsterdam, Santiago (Chili), São Paulo (Brazilië), Barcelona & Madrid (Spanje) en Tel Aviv (Israël). Naast de focus op muziek brengt de organisatie een mix van unieke kunstinstallaties en revolutionaire duurzaamheidsprojecten. Met hun Sustainability programma heeft DGTL al meer dan eens bewezen zich in de voorhoede te begeven van een nieuwe beweging in de industrie en dat zij hard op weg zijn om in 2020 het eerste circulaire festival ter wereld te worden.

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.dgtl.nl/sustainability
Titel: Grondstoffenscanner
Standhouders: Guy Gadiot (RVO.nl)
Jobert Winkel (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Omschrijving: Met de website www.grondstoffenscanner.nl kan een ondernemer ontdekken in hoeverre afhankelijkheid van grondstoffen een risico vormt voor zijn bedrijf en vindt hij handelingsperspectieven waarmee hij het risico kan beperken op een manier die past bij zijn bedrijfsstrategie. In 2 stappen krijgt hij inzicht en ontdek hij hoe hij kan handelen. Kom naar de stand om de Grondstoffenscanner te proberen en stel meteen al je vragen!

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.grondstoffenscanner.nl
Titel: Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics
Standhouders:
Omschrijving: Het "Nationale Testcentrum Circulair Plastics" dat momenteel wordt ontwikkeld en gerealiseerd heeft als doel om de plastic kringloop 100% te sluiten. Daartoe wordt een unieke testfaciliteit gerealiseerd om de keten te simuleren en integraal te testen. Wil je meer weten of meedoen? Kom langs de stand voor meer informatie!

Alvast meer weten? Bekijk het Uitvoeringsprogramma: 2.5.2 Icoonproject Nationaal testcentrum circulaire plastics
Titel: A TOP: World's Greenest Packaging
Standhouders: Adriaan Verbeek (A TOP B.V.)
Aad Hoekstra (A TOP B.V.)
Omschrijving: Hier vind je duurzame verpakkingsoplossingen die klaar zijn voor de circulaire economie! A TOP presenteert een aantal praktische oplossingen voor bestaande verpakkingen, maar dan duurzaam.

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.atoppackaging.com
Titel: FiliGrade Sustainable Watermarks
Standhouders: Johan Kerver (FiliGrade Sustainable Watermarks B.V.)
Emile Clement (FiliGrade Sustainable Watermarks B.V.)
Han Meiberg (FiliGrade Sustainable Watermarks B.V.)
Omschrijving: Door het toevoegen van een haast onzichtbaar 3D-Watermerk aan plastic producten zoals PET-flessen, komt FiliGrade met een unieke methode voor de optimale sortering van afvalstromen. Kom langs en kom erachter wat we voor u kunnen betekenen!

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.filigrade.com/watermark-solutions/3d-watermarking
Titel: CIRCO: Creating business through Circular Design
Standhouders: Ingeborg Gort (CIRCO)
Sophie Kramer (CIRCO)
Omschrijving: CIRCO staat voor ‘creating business through circular design’. Dit programma van de Topsector Creatieve Industrie activeert en equipeert (productie)bedrijven en creatieve professionals om concreet aan de slag te gaan met circulair ondernemen, met design als motor. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een bottom up, op design-thinking gebaseerde methodiek, de Circular Business Design Track (kortweg CIRCO track). Meer weten over wat een CIRCO Track inhoudt? Kom langs bij onze stand!

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.circonl.nl
Titel: Green Deal Circulair Inkopen 2.0
Standhouders: Saskia Ras (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Rosa Peek (PIANOo (expertisecentrum aanbesteden))
Take Padding (PIANOo (expertisecentrum aanbesteden))
Omschrijving: Wilt u samen met publieke en private organisaties werken aan professionalisering en opschaling van circulair inkopen? Sluit u dan aan bij de Green Deal Circulair Inkopen 2.0. In de Green Deal Circulair Inkopen jagen publieke en private organisaties de circulaire economie aan met hun inkoopbeleid.
De Green Deal Circulair Inkopen (GDCI) is een resultaatgericht netwerk. Deelnemers aan de GDCI doen praktijkervaring op met circulair inkopen en delen dit tijdens de bijeenkomsten en in werkgroepen. Een coalitie van nu al ruim 40 publieke en private organisaties. Maak direct gebruik van de kennis en ervaring die vanaf 2013 in meer dan 80 pilots is opgedaan. Integreer circulair inkopen sneller in de organisatie door het delen van ervaringen, successen en belemmeringen. De opgedane lessen worden verder verspreid onder een breed publiek, zodat andere inkopers niet zelf het wiel hoeven uit te vinden. Werk actief samen aan de professionalisering en opschaling van circulair inkopen in Nederland en zelfs daarbuiten.
Doe mee en loop voorop bij de integratie van de circulaire economie in jouw organisatie! De Green Deal Circulair Inkopen is een initiatief van MVO Nederland, NEVI, Rijkswaterstaat en PIANOo. Sinds mei 2013 zetten zij zich in om ondernemers en overheden te ondersteunen bij hun ambities op het vlak van circulair inkopen.
De Green Deal Circulair Inkopen staat open voor overheden en ondernemingen, klein en groot, starters en gevorderden. Starters richten zich op pilots en leren circulair inkopen door het te doen. De gevorderden werken naast hun pilots aan vraagstukken rond verdieping en opschaling.
Titel: Versnellingshuis Nederland Circulair!
Standhouders: Stanny Kerewaij (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Omschrijving: Binnen het Versnellingshuis Nederland Circulair! bundelt een brede coalitie van publieke en private partijen de krachten om u te helpen en de transitie naar een circulaire economie te versnellen. Leg uw uitdagingen op tafel, en maak kennis met projectleiders van het Versnellingshuis die samen met u willen bouwen aan een circulair Nederland. Ingrediënten zijn de regio, internationale kansen, doorbraakprojecten, wegwijs in financiële instrumenten, opschaling, MKB-ondersteuning. Wilt u weten hoe? Wij vertellen je er graag meer over bij onze stand!

Alvast meer weten? Bekijk het Uitvoeringsprogramma: 3.10 Versnellingshuis - blz 71

Motorruimte

Titel: De Circulaire Kantoortuin
Standhouders: Cherryl Djoegan (Logge Circulair)
Jaap Logge (Logge Circulair)
Nick van der Werf (Flokk design center Rotterdam)
Michel Jansen (Logge Circulair)
Djordi van Diggelen (Logge Circulair)
Omschrijving: In de Circulaire Kantoortuin laten we zien hoe dichtbij de circulaire economie al is! Ben jij toe aan een nieuwe kantoorinrichting en wil jij bijdragen aan een duurzamere wereld? Dan kun je nadenken over hergebruik van bestaande materialen, het 'refurbishen' van jouw kasten, meubilair of wanden en het inzetten van duurzamere materialen voor jouw kantoormeubelen. Ontdek de mogelijkheden en ga op speeddate met de ontwerpers van Logge Circulair. Inschrijven kan op de dag van de conferentie in de Kantoortuin!

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.logge.nl
Titel: WerkCE: Nationale Denktank 2018
Standhouders: Elsemieke Meurs (WerkCE (De Nationale DenkTank))
Hilde van der Schans (WerkCE (De Nationale DenkTank))
Eveline Kantor (WerkCE (De Nationale DenkTank))
Omschrijving: WerkCE is de circulaire Toolkit van de Nationale Denktank die organisaties helpt hun bedrijfsvoering meer circulair te maken. Belangrijk aspect is het betrokken krijgen van de werknemers op dit vlak. De Toolkit bestaat uit een Quickscan, een Enquete onder het personeel, een workshop met break-out sessies en het instellen van een Green Team binnen de organisatie. Zo zorgen wij er samen met de organisatie voor dat bedrijven circulairder kunnen gaan werken! Ga tijdens de conferentie met ons op speeddate voor een mini-quickscan en ontdek wat we voor je kunnen betekenen. Inschrijven kan op de dag van de conferentie in de Kantoortuin!

Alvast meer weten? Bezoek de website: www.ndt18.nl/oplossing/werkce/
Titel: Toolbox Circulaire Economie
Standhouders: Jan-Willem Kanters (Cirkellab)
Jan Bart Jutte (Royal HaskoningDHV)
Omschrijving: Klinkt een hulpmiddel om Circulaire Economie naar concrete acties te vertalen voor jouw gemeente, provincie, waterschap of regionaal samenwerkingsverband als muziek in de oren? Kom een kijkje nemen bij onze stand, en leer wat de Toolbox Circulaire Economie voor u kan betekenen!
Titel: Toekomstbeelden CE 2050
Standhouders: Marieke Rietbergen (Design Innovation Group)
Omschrijving: In het uitvoeringsprogramma wordt het belang benadrukt van gezamenlijke beelden van de toekomst om de weg ernaar toe te formuleren. Hoe ziet de circulaire wereld er in 2050 uit? Bij deze stand vindt u het resultaat van een zoektocht naar mogelijke Toekomstbeelden van de Circulaire Economie in 2015. Zie jij de toekomst ook zo? Vertel het ons of ga dieper in op vragen als "Wat vinden we allemaal zo aantrekkelijk dat we tegen elkaar zeggen ‘was het maar alvast 2050, hè?’ En welke producten, diensten, systemen die we nu kennen verdwijnen uit ons dagelijks leven en plaatsen we in het museum? tijdens de werksessie 'Visies op circulaire samenleving verbeeld'.

Alvast meer weten? Bekijk het Uitvoeringsprogramma: 1.3 Hoe verder met het uitvoeringsprogramma - blz 8 en 3.8.1.2 Actielijn communicatie - blz 66