Spreker(s)
Henk Dillingh (Rijkswaterstaat)
Siem Haffmans (Partners for Innovation)
Omschrijving
Om te voldoen aan de 'single-use plastics' regelgeving zullen leveranciers, horeca, cateraars en retail (on-the-go) circulaire alternatieven moeten aanbieden aan hun klanten. Producenten, importeurs en groothandels van verpakkingen en disposables spelen hier inmiddels op in en bieden (circulaire?) alternatieven aan. Daarnaast krijgen zij steeds meer te maken met een producentenverantwoordelijkheid, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor het inzamelen, recyclen en voorkomen van (zwerf)afval. Ieder bedrijf zal hier rekening mee moeten houden bij de inkoop van producten en verpakkingen. Voor de gebruikers kan dit een gedragsverandering betekenen, zoals het meenemen van je eigen koffiebeker of bestek. Afvalinzamelaars moeten efficiënte en betaalbare oplossingen bieden voor het inzamelen en recyclen. Dit betekent dat je samen met ketenpartners moet gaan werken aan circulaire businessmodellen. Hoe ga je dit samen met je ketenpartners zo efficiënt mogelijk organiseren, zodat het niet tot onnodig hoge kosten gaat leiden?
In deze sessie verkennen we verschillende strategieën om bedrijfsafval te voorkomen en circulaire alternatieven te vinden voor single used plastic producten. Welke producten kunnen herbruikbaar worden gemaakt en wat betekent dit voor u als bedrijf en voor de gebruiker? Welke verpakkingen/producten kunnen gemakkelijk worden ingezameld en gerecycled? En voor welke verpakkingen/producten is een biobased en composteerbare variant een oplossing?
Type sessie
Werkatelier
Thema(s)
Circulair ontwerp
Circulair inkopen
CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten
Niveau(s)
Intermediate
Gevorderd
Sector(en)
Kunststoffen
Consumptiegoederen
Wanneer
maandag 1 februari 2021 van 14:15 tot 15:15 uur
Downloads
[PDF] Infographic SUP richtlijn - KHN - Partners for Innovation
[PDF] Presentatie SUP