× Dashboard Helpdesk Registreren Inloggen

Schillenboer 2.0 - voedselresten voor gezond en circulair veevoer

Let op, je bent nog niet ingelogd. Om het programma te bekijken dien je ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen.

Spreker(s)
Niels Dijkman (Samen Tegen Voedselverspilling)
Sanne Stroosnijder (WUR)

Omschrijving
Samen Tegen Voedselverspilling is het ecosysteem in Nederland waar overheid, onderwijs en ondernemingen samen komen om voedselverspilling te reduceren. De ambitie - in lijn met SDG 12.3 - is om 1 miljard kg aan voedsel te behouden binnen de keten. Het verwerken van reststromen uit de levensmiddelenindustrie in diervoeding is cruciaal om deze ambitie te realiseren: 'de schillenboer apres la lettre'. Eind 2020 is een cluster van MKB+ bedrijven uit de primaire sector - verwerking - retail en diervoeding samengebracht om met elkaar te ondervinden wat mogelijk en onmogelijk is. In het Circular Food Center (regiodeal N-Brabant - Meierijstad) werken deelnemers aan aspecten als diergezondheid, opwaarderen van stromen, andere vormen van ketenafspraken, meerwaarde van concepten, knellende wetgeving, hobbels in beleid doordat deelaspecten vallen onder verschillende ministeries, worden ervaren. Meer circulaire diervoeding sluit aan bij het kringlooplandbouw-principe en het gebruik van reststromen reduceert ook fors de milieu-impact van veevoer (door minder importen van grondstoffen). De innovaties zijn schaalbaar, te internationaliseren en creƫren veerkracht in het systeem: een duidelijk voorbeeld van 'building back better' . In deze sessie delen we de achtergrond en de learnings over het opstarten van een dergelijk cluster.

Type sessie
Masterclass

Thema(s)
Circulair ontwerp
CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten
Kennis, innovatie en monitoring
(Regionale) ketensamenwerking

Niveau(s)
Intermediate
Gevorderd

Sector(en)
Biomassa en voedsel

Wanneer
maandag 1 februari 2021 van 14:15 tot 15:00 uur


naar boven