× Dashboard Helpdesk Registreren Inloggen

Suikeragenda - Structuur voor CE transitie

Let op, je bent nog niet ingelogd. Om het programma te bekijken dien je ingelogd te zijn. Klik hier om in te loggen.

Spreker(s)
Errit Bekkering (Chemport/NOM)
Pieter-Jan Bouwmeister (Provincie Groningen)

Omschrijving
Errit Bekkering (Chemport Europe) en Pieter Jan Bouwmeister (Provincie Groningen) zullen in deze Masterclass de recent gepubliceerde Suikeragenda uiteenzetten. Waarom een agenda, hoe maak je de opgenomen keuzes en scenario's en hoe zien wij de verdere ontwikkelingen voor ons? Dit zijn de vragen die worden behandeld tijdens de Masterclass. U wordt meegenomen in de keuze voor de focus op bio-based grondstoffen en hoe de daadwerkelijke transitie wordt ingezet.

De chemische industrie wil toe naar het gebruik van bio-based grondstoffen. Onder andere suikers zijn hier geschikt voor, aangezien deze vele toepassingen kennen. Hoogwaardig gebruik van suikers levert ook een reductie van CO2 uitstoot op, minder gebruik van energie en minder gebruik van grondstoffen.
De vraag is echter hoe men voldoende opbrengst qua suiker uit bieten en bio-reststromen haalt, tegen een aanvaardbare marktprijs, om te voldoen aan de vraag naar deze grondstof. Chemport Europe heeft, in samenwerking met provincies Groningen en Drenthe, plus een aantal bedrijven en kennisinstellingen, de Suikeragenda opgesteld. Dit vormt een kader om investeringskeuzes te maken, voor zowel bedrijven, als kennisinstellingen en overheden. De EU blijkt overigens al zeer geïnteresseerd in deze route voor vergroening van de chemie, waardoor de Noord-Nederlandse aanpak ook internationaal gevolg kan krijgen.

Type sessie
Masterclass

Thema(s)
(Regionale) ketensamenwerking

Niveau(s)
Beginner

Sector(en)
Vergroening van de Chemie - biobased chemicals

Wanneer
maandag 1 februari 2021 van 11:30 tot 12:15 uur

Downloads
[PDF] Suikeragenda Chemport Europe


naar boven