Titel
C-Bèta, experimentenplek voor de circulaire economie
Thema
Circulair ontwerp;Kennis, innovatie en monitoring;Jongeren, onderwijs en arbeidsmarkt;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Safari
Sprekers
Guido Braam (Powered by Meaning)
Omschrijving
Guido Braam is een circulair enthousiasteling en mede-oprichter en aanstichter van C-Bèta en verzorgt de rondleiding door de 125 jaar oude Hoeve in Hoofddorp.
C-Bèta is een plek waar de circulaire economie gezicht krijgt. Als showroom, kraamkamer en clubhuis van bedrijven, organisaties en betrokkenen die daarin werken of willen werken. Hij neemt je mee door ons clubhuis die in 2018 compleet circulair is verbouwd, verduurzaamd en ingericht met hulp van onze exposanten: koplopers in de circulaire transitie.
Naast een expositie heeft C-Bèta event-, werk-, ontmoetings-, en vergaderruimtes en wordt er actief geprogrammeerd op verschillende thema's met als doel de transitie naar de circulaire economie te versnellen.
Guido neemt je mee langs de circulaire bedrijven, producten en huurders die in C-Bèta vertegenwoordigd zijn en vertelt over de circulaire uitdagingen, kansen en succesvolle spin-offs die vanuit deze locatie op Schiphol Trade Park zijn ontstaan.
Titel
Circulair Kantelen met de Kennis- & Innovatie Agenda CE
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;Gedrag en communicatie;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Bart Volkers (KIA CE | ChemistryNL)
Esther Zondervan-van den Beuken (KIA CE | ChemistryNL)
Navied Tavakolly (KIA CE | ChemistryNL)
Omschrijving
De Kennis en Innovatie Agenda Circulaire Economie (KIA CE) is dit jaar opgestart met als doel kennis en innovatie te stimuleren, zodat waardeketens ontwikkelen naar waardecirkels.
Vanuit KIA CE is er veel kennis en overzicht over het kantelen van waardeketens naar waardecirkels. Dit vanuit drie Meerjarige Missies Innovatieprogramma's: 'Ontwerpen voor circulariteit', 'circulaire grondstofketens en processen', en 'vertrouwen, gedrag en acceptatie'.
Aan de hand van drie praktische cases behandelen we de kennis- en innovatie opgaven voor Circulaire Economie. De cases zijn de Polysterene Loop - gepresenteerd door Lein Tange, ECOR composiet - gepresenteerd door Eric Logtens, Chaincraft vetzuren -gepresenteerd door Niels van Stralen. Emmo Meijer (ChemistryNL) verzorgt de slotanalyse en kijkt vooruit naar de kennis- en innovatie opgaven voor circulaire economie.
Titel
Circulaire gebouwen bestaan niet
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Thomas Rau (RAU B.V.)
Omschrijving
Volgens MVO NL zal de Nederlandse economie sneller verduurzamen als 20% hiervan circulair is.
De definitie van de term circulair is hierbij cruciaal. In de praktijk worden geregeld verschillende betekenissen gegeven aan deze term. Het komt vaak voor dat iets als circulair gepresenteerd wordt, terwijl dit meestal niet waar is, of circulariteit is een onderdeel van duurzaamheid, wat ook niet het geval is. Dat circulariteit duurzaamheid veronderstelt klopt ook niet, in principe heeft dit niets met elkaar te maken.
Volgens ons betekent verduurzamen optimaliseren, waarbij optimalisatie altijd gebaseerd is op lineaire denkprocessen. Als het benodigde resultaat niet bereikt wordt of te duur is, dan wordt gemanipuleerd om toch een doel te bereiken. Wij praten dan over het faciliteren van eigendom van producten in relatie tot kapitaal geld.
Circulariteit vraagt om een nieuw denksysteem om het potentieel van het eindige oneindig beschikbaar te houden. Iets is uit zichzelf nooit circulair, maar kan over een circulair potentiaal beschikken en tegelijkertijd niet duurzaam zijn. Hier is sprake van het faciliteren van verantwoordelijkheden in nieuwe markten gebaseerd op kapitale communicatie.
Titel
Circulaire oplossingen voor single use plastics
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Henk Dillingh (Rijkswaterstaat)
Siem Haffmans (Partners for Innovation)
Omschrijving
Om te voldoen aan de 'single-use plastics' regelgeving zullen leveranciers, horeca, cateraars en retail (on-the-go) circulaire alternatieven moeten aanbieden aan hun klanten. Producenten, importeurs en groothandels van verpakkingen en disposables spelen hier inmiddels op in en bieden (circulaire?) alternatieven aan. Daarnaast krijgen zij steeds meer te maken met een producentenverantwoordelijkheid, waarbij ze verantwoordelijk zijn voor het inzamelen, recyclen en voorkomen van (zwerf)afval. Ieder bedrijf zal hier rekening mee moeten houden bij de inkoop van producten en verpakkingen. Voor de gebruikers kan dit een gedragsverandering betekenen, zoals het meenemen van je eigen koffiebeker of bestek. Afvalinzamelaars moeten efficiënte en betaalbare oplossingen bieden voor het inzamelen en recyclen. Dit betekent dat je samen met ketenpartners moet gaan werken aan circulaire businessmodellen. Hoe ga je dit samen met je ketenpartners zo efficiënt mogelijk organiseren, zodat het niet tot onnodig hoge kosten gaat leiden?
In deze sessie verkennen we verschillende strategieën om bedrijfsafval te voorkomen en circulaire alternatieven te vinden voor single used plastic producten. Welke producten kunnen herbruikbaar worden gemaakt en wat betekent dit voor u als bedrijf en voor de gebruiker? Welke verpakkingen/producten kunnen gemakkelijk worden ingezameld en gerecycled? En voor welke verpakkingen/producten is een biobased en composteerbare variant een oplossing?
Titel
Circulaire Windmolenparken, Sierteelt en Plaatmaterialen, Moonshots op weg naar circulariteit!
Thema
CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Mark Intven (Versnellingshuis Nederland Circulair!)
Maarten Lobrecht (ECHT in transitie)
Dirk van Deursen (Koninklijke CBM)
Omschrijving
Moonshots: een klein duwtje vanuit het Versnellingshuis, een groots ketenproject als resultaat
Het Versnellingshuis Nederland Circulair! ondersteunt ketens of sectoren die met grootschalige projecten de circulaire economie vorm helpen geven. Aan de hand van de inmiddels 8 lopende moonshot projecten zullen we een inspirerend beeld schetsen van onderwerpen waar nu al wordt gewerkt op nationaal niveau. Wanneer is een initiatief een moonshot? Wat is er voor nodig om met ketenpartijen tot een gedragen samenwerking te komen en hoe kan het Versnellingshuis hierbij ondersteunen? De sessie wordt zo vormgegeven dat we deelnemers zowel willen inspireren als informeren en dat we de beweging naar nieuwe projecten in 2021 met geïnteresseerden goed in de startblokken zetten.
Titel
Circular Skills: Onderwijs en menselijk kapitaal voor de circulaire economie
Thema
Kennis, innovatie en monitoring;Jongeren, onderwijs en arbeidsmarkt;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Daan de Kruijf (Coöperatie Leren voor Morgen)
Giuseppe van der Helm (Coöperatie Leren voor Morgen)
Omschrijving
Welke vaardigheden zijn benodigd in een circulaire economie? Hoe zien circulair onderwijs en (bij-)scholing er in de praktijk uit? En hoe kan kennis van en over de circulaire economie beter stromen tussen verschillende stakeholders in de regio? In opdracht van het Ministerie van I&W en met steun van de Goldschmeding Foundation buigt de coöperatie Leren voor Morgen zich in het Circular Skills programma over deze vragen.
Tijdens dit werkatelier presenteren we onze bevindingen van een jaar vol onderzoek en experimenten en gaan we met de deelnemers in gesprek over de ontwikkeling van een kennisecosysteem circulaire (regionale) economie. We vertellen over onze zoektocht naar vaardigheden in de bouw- en installatiesector en de pilots die we op scholen door het hele land hebben uitgevoerd. En we hopen samen met de deelnemers meer te leren over circulair talent en de ontwikkeling van voldoende menselijk kapitaal voor de circulaire transitie.
Titel
Conscious collaboration: hoe duurzaam samen te werken in een keten?
Thema
(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Pals Brust (UPSET Textiles - MVO Nederland)
Hemke de Weijs (Weijsamen)
Omschrijving
Clothes the Circle is een groep (MKB)ondernemers, bestaande uit:
Boer Group Recycling Solutions, GVK-Society, HAVEP, i-did, Sympany en UPSET Textiles. Begeleid door MVO Nederland.
Wij ambiëren een sluitende en werkende businesscase om mainstream (textiel) producten, aangeboden in Nederland, voor 100% van post-consumer & post-productie textiel op een circulaire, mens- & milieuwaardige manier te maken in 2023. Om deze ambitie te verwezenlijken maken we gebruik van een innovatieve methodiek uit het recht: 'duurzaam contracteren' (ook bekend als conscious contracting of positief contracteren).
Clothes the Circle huurt een jurist in om te komen tot een duurzaam contract. Dit wordt mogelijk gemaakt door de subsidie Circulaire ketenprojecten van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) welke namens de groep is aangevraagd door Sympany.
Verschillende casussen worden in een circulair samenwerkingsverband uitgevoerd.
De bevindingen uit deze casussen vertalen we naar commerciële werkafspraken voor circulaire / duurzame innovatieprojecten die ook bruikbaar zijn voor andere projecten en daarmee bijdragen aan het slagen en opschalen van circulaire projecten. Het traject om te komen tot deze commerciële werkafspraken is bijna afgerond en we kunnen in deze sessie de eerste inzichten delen en meedenken met andere ketens hoe zij kunnen samenwerken.
Titel
Consumptiegoederen: van waardebehoud naar waardecreatie
Thema
Circulair ontwerp;Gedrag en communicatie;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Anne-Marie Rakhorst (Duurzaamheid.nl)
Omschrijving
Tijdens dit werkatelier krijg je inzicht in de agenda van het Transitieteam Consumptiegoederen in 2021. Participanten van dit werkatelier zetten hun tanden in het aanscherpen van deze agenda. Deze sessie zal in het bijzonder aandacht besteden aan het ontstijgen van waardebehoud naar het creëren van waarde voor economie, maatschappij en milieu.
Het Nederlandse kabinet heeft als doelstelling om in 2050 een circulaire economie in Nederland gerealiseerd te hebben. Overheden, bedrijfsleven, wetenschappers en andere partijen werken hierbij samen in vijf transitieteams om zo de circulaire economie concreet vorm te geven. Een van deze teams is het Transitieteam Consumptiegoederen. We werken aan circulaire ketens rondom productgroepen zoals: matrassen, meubels, textiel, verpakkingen en elektronische apparaten. De oplossingen waar we aan werken verschillen van over stappen op een servicemodel tot refurbishen zodat een product opnieuw gebruikt wordt.
In een circulaire economie is het behouden van waarde echter niet het enige doel. Welke kansen zijn er tot het creëren van waarde? Denk hierbij aan werkgelegenheid (de kwaliteit en creatie van banen), Sociale innovatie (de concentratie verschuiving van eigenaarschap en daarmee macht) en de biosfeer (Gezonde materialen die ons ecosysteem en klimaat verbeteren). In dit werkatelier ontdekken we samen de kansen tot waardecreatie voor de transitieagenda consumptiegoederen.
Titel
De circulaire economie, de sleutel tot het behalen van Parijs
Thema
Kennis, innovatie en monitoring;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Marc De Wit (Circle Economy)
Melanie Wijnands (Circle Economy)
Omschrijving
In december 2020 is het precies vijf jaar geleden dat het klimaatakkoord van Parijs gepresenteerd werd tijdens COP21. Sindsdien hebben 189 landen het voorstel getekend en beleid ingevoerd om de klimaatdoelstellingen te halen. Maar vijf jaar na dato is duidelijk dat, zelfs als alle maatregelen succesvol ingevoerd worden, we stevig op weg zijn naar 3 graden opwarming van de aarde, met alle desastreuze gevolgen van dien.
Dit jaar presenteert het Circularity Gap Report de sleutel tot het behalen van Parijs: de circulaire economie. Door wereldwijd circulariteit te verdubbelen van 8,6% tot 16,2%, is het mogelijk om tot 2032 ruim onder 2 graden opwarming te blijven, wereldwijde emissies met 42% te reduceren en het grondstoffenverbruik met 32%.
Dat de circulaire economie cruciaal is om onze wereld leefbaar en veilig te houden is duidelijk. Maar hóe zorgen we voor acceptatie en implementatie? In deze sessie starten we op wereldschaal en zoomen we in op hoe ook de Europese en Nederlandse economie met de circulaire economie als leidraad aan Parijs kan voldoen.
Tijdens deze sessie wordt onderbouwd waarom de circulaire economie essentieel is binnen het klimaatdebat. Daarnaast zullen abstracte mondiale ambities vertaald worden naar concrete acties voor overheden en het bedrijfsleven.
Titel
De Circulaire Weg: een weg als een dienst, (hoe) werkt dat?
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;Gedrag en communicatie;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Karlijn Mol (Dura Vermeer)
Jan Spoelstra (Provincie Overijssel)
Omschrijving
Het partnerprogramma De Circulaire Weg zet de infrasector op zijn kop! Verschillende provincies, gemeenten, de Nederlandse Waterschapsbank, ABN AMRO, Sweco en de TU Delft zetten zich samen in om de infrasector op een nieuwe manier te laten samenwerken volgens het concept as a service. De hoeveelheid te produceren weg of kunstwerken staan hier niet meer centraal maar juist de dienst voor de gebruiker. Een fundamentele verandering is dat de opdrachtgever niet meer eigenaar van de materialen is, maar juist de bouwer. Momenteel maken publieke partijen de keuze hoe een weg gebouwd gaat worden. Maar door juist de verantwoordelijkheid bij de bouwer te leggen, krijgt deze de stimulans de weg zo te bouwen dat de waarde maximaal behouden blijft, er zo min mogelijk vervangen wordt en de weg zo veel mogelijk beschikbaar te houden voor de gebruiker. Hiermee verschuift de prikkel voor materiaalkeuze van "tegen de voordeligste prijs voor de korte termijn", naar "materialen die op de lange termijn de meeste waarde hebben en weinig onderhoud nodig hebben".
Titel
De grote klappers bij circulair inkopen en hoe jij hiermee aan de slag kunt
Thema
Circulair inkopen
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Chandar van der Zande (Metabolic)
Michiel Zijp (RIVM)
Brenda Vervoorn (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Omschrijving
De gecombineerde Nederlandse overheden geven ieder jaar tot wel 80 miljard euro uit. Dit biedt een enorme kans om een positieve impact te maken via circulair- en klimaatneutraal inkopen. Maar waar zitten de grootste klappers? Bij welke productgroepen en materialen zit deze (verborgen) impact en waar moet een overheidsorganisatie op inzetten? In opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) geeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Gezondheid (RIVM), in samenwerking met Purfact en Metabolic, tijdens dit werkatelier antwoord op deze brandende vraag! Zij laten zien hoeveel de verschillende overheidsorganisaties uitgeven, waar het geld heen gaan en wat de impact daarvan is op materiaalverbruik en klimaatverandering. De niet eerder gepresenteerde resultaten zijn gevangen in heldere infographics. Krijg hiermee als eerste nieuw inzicht in waar de grote impacts zitten per type aanbestedende dienst en ga met ons in gesprek over de vraag hoe dit matcht met waar voor circulair inkopen de meeste handelingsperspectieven zitten. Dit samen levert een nieuwe stap in focus. Focus die zorgt voor beter circulair inkopen met impact.
Titel
De mens als sleutel tot de circulair economie - kansen en dilemma's
Thema
Gedrag en communicatie;Kennis, innovatie en monitoring;Jongeren, onderwijs en arbeidsmarkt
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Katinka Quintelier (Vrije Universiteit Amsterdam )
Johan Wempe (Vrije Universiteit Amsterdam)
Amba van Erkelens (Vrije Universiteit Amsterdam )
Omschrijving
De circulaire economie richt zich nu voornamelijk op de ecologische voordelen van circulariteit. Inmiddels wijzen beleidsmakers ook op de sociale voordelen van de circulaire economie, zoals werkgelegenheid, maar hoe zit het eigenlijk met die mooie belofte? In het algemeen is er weinig inzicht in de sociale voor- en nadelen van de circulaire economie.
Om meer inzicht te krijgen zijn Het Groene Brein en de Goldschmeding Foundation een Community of Science gestart met daarin de subgroep "de mens als sleutel tot de circulaire economie". Deze subgroep is gericht op het achterhalen van sociale dilemma's en kansen die de circulaire economie met zich meebrengt. Denk bijvoorbeeld aan:
- Wat betekent een verschuiving naar lokale productie voor de verdeling van rijkdom over de wereld?
- Hoe zijn innovatie, efficiëntie en groei te combineren met sociaal ondernemen en circulariteit?
- Wat betekent automatisering voor sociale werkplaatsen en waar ligt de macht wanneer er meer geautomatiseerd wordt?
In drie fasen brengen we in kaart welke dilemma's en kansen er leven in de praktijk. In deze sessie geven we jou alvast een eerste kijkje in de dilemma's en kansen en krijg je de kans om jouw eigen kennis en ervaring te delen.
Titel
De regionale aanpak werkt!
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;Gedrag en communicatie;Kennis, innovatie en monitoring;Jongeren, onderwijs en arbeidsmarkt;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Ingrid Zeegers (Vereniging Circulair Friesland)
Heleentje Swart (Vereniging Circulair Friesland / Spark the Movement)
Omschrijving
Onze stelling is: een Circulaire Economie ontstaat in de regio! Wij denken dat de regionale schaal dè schaal voor Circulaire Economie en haar noodzakelijke innovatie is. We leggen aan de hand van het ontstaan, de werkwijze en wat we hebben bereikt, uit waar de Vereniging Circulair Friesland na 5 jaar staat. Met ruim 100 leden (zo'n 70 bedrijven, alle Friese overheden en alle kennisinstellingen) werken we aan de versnelling door kennis en inspiratie te bieden, verbindingen te leggen, goede voorbeelden & geleerde lessen te delen, crossovers te zoeken en transitie DOE-agenda's op thema's te maken. Inmiddels staat circulaire economie in Friesland stevig op de kaart bij de triple helix en is het beleidsmatig een breed gedragen speerpunt.
Zie ook www.circulairfriesland.frl
Titel
Digitale Expeditie Upcyclecentrum
Thema
Circulair ontwerp;Gedrag en communicatie;Jongeren, onderwijs en arbeidsmarkt;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Safari
Sprekers
Sabina Kok (Upcyclecentrum Almere / Gemeente Almere / Stichting Stad & Natuur Almere)
Hede Razoky (Gemeente Almere)
Laura Meijering (Unravelau)
Omschrijving
In januari 2021 bestaat Upcyclecentrum Almere 3 jaar!
We vertellen graag over het ontstaan van het Upcyclecentrum, onze missie en visie, onze circulaire ondernemers en onze ambities.
Maar: we vertellen niet alleen over het Upcyclecentrum, we nemen jou ook digitaal mee op Expeditie en laten jou het Upcyclecentrum zien!
Titel
Duurzaam bestellen en retourneren doe je zo!
Thema
Gedrag en communicatie;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Ellen de Lange (Thuiswinkel.org)
Alicja van Ewijk (Thuiswinkel.org)
Omschrijving
De e-commercesector is een groeiende sector. Zeker in tijden van corona is online winkelen onmisbaar geworden voor de consument. Temeer reden om het proces van bestellen en eventueel retourneren zo duurzaam mogelijk te laten verlopen.
Samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat deed Thuiswinkel.org afgelopen jaar onderzoek naar de manier waarop bedrijven hun klanten kunnen stimuleren om duurzame keuzes te maken in het bestelproces. Naarmate er meer online besteld wordt, stijgt ook het aantal retouren. Wat gebeurt er op dit moment met online bestelde producten die retour gezonden worden? En welke mogelijkheden zijn er om de waarde van retouren beter te behouden? Samen met de overheid en de markt deed Thuiswinkel.org eveneens onderzoek naar deze vraag.
In deze masterclass laten we zien wat er achter de schermen allemaal gebeurt om online winkelen zo duurzaam mogelijk te maken en de waardeverlies te minimaliseren. Bovendien hebben we concrete aanbevelingen voor webwinkels, overheid en consumenten waar je morgen zelf direct mee aan de slag kunt!
Titel
Duurzaam Organiseren: aan de slag met het (gratis) Business Model Template!
Thema
CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Jan Jonker (Nijmegen School of Management (RU))
Niels Faber (Universiteit Groningen)
Omschrijving
De afgelopen drie jaar hebben wij met een team gewerkt aan een template waarmee mensen een eigen (duurzaam) circulair business model kunnen ontwikkelen of ombouwen naar een bestaand model. Dat heeft geresulteerd in een boek dat in de zomer van 2020 gepubliceerd is door Boom Uitgevers (Amsterdam). Het e-boek is gratis (Open Access). Mensen kunnen daarnaast werkbladen downloaden om met het BMT te werken en gebruik maken van interactieve ontwerp tools. Medio 2021 komt er een complete MOOC (Massive Open Online Course) over het BMT. Dat levert een rijke bron aan casussen, gereedschappen en opdrachten op. Kortom: een 'bak' aan spullen om gratis mee te werken en zo te komen tot een circulair business model. Dat doet er toe, want als we het praten over de circulaire economie niet vertalen in bijpassende business modellen gaat de broodnodige transitie er nooit komen.
Titel
Een safari door de jungle van plastic sortering
Thema
Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Safari
Sprekers
Martine Brandsma (Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics)
Omschrijving
Het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics richt zich op testen en onderzoek om de circulaire plastic recyclingketen verder te sluiten. In het onafhankelijke testcentrum met unieke faciliteiten wordt een bijdrage geleverd aan de ontwikkeling van sortering en recycling van kunststof uit huishoudelijk afval.
Titel
Europa Circulair!
Thema
CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Corinne van Voorden (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Mieke Evers (RVO – Rijksdienst voor Ondernemend Nederland)
Tjerk Wardenaar (EGEN, Part of PNO Group)
Omschrijving
Circulaire economie staat als onderdeel van de Green Deal hoog op de Europese beleidsagenda en dat biedt kansen. In deze sessie laten we daarom deelnemers kennismaken met het Europese circulaire landschap en gaan we in op actuele beleidsthema's, innovatiebehoeften, en financieringsmogelijkheden. In de sessie zullen drie initiatieven centraal staan die deelnemers kunnen helpen om via Europa hun circulaire ambities waar te maken:
Corinne van Voorden (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) neemt de spreker mee in het nieuwe onderzoeks- en innovatieprogramma Horizon Europe voor ondernemers, onderzoekers en beleidsmakers. Circulaire economie is daarin een belangrijk thema. Voor welke circulaire onderwerpen is er financiering beschikbaar? Om wat voor projecten gaat het en hoe doe je mee?
Mieke Evers (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) gaat aan de hand van het project Cicerone in op de belangrijkste circulaire innovatiebehoeften in Europa. Op welke thema's zoeken Europese, nationale en regionale overheden de samenwerking? En hoe proberen ze dit via financieringsprogramma's te stimuleren?
Tjerk Wardenaar (EGEN, PNO Group) introduceert in zijn presentatie de Circular City Funding Guide. Dit initiatief - ontwikkeld in opdracht van de Europese Investeringsbank (EIB) - laat zien hoe de circulaire economie in steden gestimuleerd kan worden en welke financieringsmogelijkheden daarvoor beschikbaar zijn.
Titel
Hoe slopen we de barrières op weg naar een circulaire bouwsector?
Thema
Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Guido Braam (Powered by Meaning)
Marloes van Heteren (Studio Solarix)
Omschrijving
De circulaire bouw in Nederland is aan een opmars bezig. Het gaat om een systeemverandering waarbij een hele sector van gronduitgifte tot eindgebruiker en van architect tot toeleverancier samen de ketens (en de rijen) moeten sluiten. Tijdens deze masterclass nemen we je mee in het door ons uitgevoerde onderzoek naar barrières voor een circulaire bouwsector. Guido Braam laat zien hoe deze barrières tot uiting komen en welke succesfactoren ervoor zorgen dat je als ondernemer toch succesvol kunt zijn in de circulaire bouwwereld. Aan de hand van voorbeelden vertelt hij welke stappen je daarvoor kunt ondernemen. Daarnaast zal Studio Solarix, één van de scale-ups uit ons programma Circular@Scale, hun succesverhaal delen en ingaan op hun eigen uitdagingen en succesfactoren.
Titel
Horizon Circulaire Maakindustrie: 3,2 miljard toegevoegde waarde en 2,3 Mton CO2 reductie
Thema
Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Fried Kaanen (Koninklijke Metaalunie)
Mattheüs van de Pol (Ministerie van EZK)
Jeannette Levels (LBP Sight)
Omschrijving
Door een circulaire maakindustrie kan jaarlijks 3,2 miljard euro extra aan toegevoegde waarde worden gecreëerd en 2,3 miljoen ton CO2 reductie worden gerealiseerd. Hoe komen we aan deze getallen en welke conclusies hebben hieruit getrokken? We nemen je mee op een korte, beeldende tour langs het Uitvoeringsprogramma Circulaire Maakindustrie (UPCM): welke resultaten hebben we tot nu toe bereikt, tot welke inzichten heeft dit geleid en wat staat er het komende jaar op de agenda? We hebben gekozen voor een focus op Windparken, PV systemen, Warmte as a service, Batterijen, High Tech Equipment en (Circulaire Economie en) Smart Industry. Per project presenteren we kort wat we gaan doen in 2021 en wie we daarbij willen betrekken.
Titel
Inspiratie op een presenteerblaadje - Vier bedrijven nemen jou mee in hun circulaire bedrijfsvoering!
Thema
Gedrag en communicatie;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Safari
Sprekers
Johanna Minnaard (Rijkswaterstaat)
Jennifer Van Dijk (Rijkswaterstaat)
Omschrijving
In vier korte films laten we bedrijven aan het woord die flinke stappen zetten naar een circulaire economie. Artis, Onze Lieve Vrouwen Gasthuis, restaurant The Greenhouse en cricket en voetbalvereniging VOC gunnen jou een kijkje in de keuken en komen met tips en praktische adviezen. Inspiratie pur sang! Deze bedrijven zijn koplopers binnen het programma VANG Buitenshuis, een programma van Rijkswaterstaat wat staat voor het voorkomen en beter scheiden en recyclen van bedrijfsafval. Laat je inspireren en stel vragen via de chat.
Titel
Kick-off: Repareren en nieuwe circulaire banen stimuleren
Thema
Jongeren, onderwijs en arbeidsmarkt
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Liedewij de Graaf (Stg. CircuLeren)
Martine Postma (Stg. Repair Café International)
Omschrijving
De tijd is rijp om een kantelpunt in de reparatiesector te organiseren: om de kennis en kansen van de reparatiesector te vergroten, via onderwijs én banen bij circulaire ambachtscentra en in het bedrijfsleven.
Na korte inleidingen door Martine Postma (Stg. Repair Café International) en Liedewij de Graaf (stg. CircuLeren) gaan we in een werkatelier aan de slag met de volgende kernvragen:
· Hoe kunnen reparatiekennis en -vaardigheden onder jongeren worden versterkt? Hoe kan leren repareren een structurele plaats verkrijgen in het (beroeps)onderwijs?
· Wat is ervoor nodig zodat leerlingen reparatiekennnis en -vaardigheden kunnen inzetten als opstap naar betaald reparatiewerk in een circulair ambachtscentrum, in de maakindustrie, of als ondernemer?
· Hoe kunnen we verschillende partijen verbinden om de marktwerking van reparatie te stimuleren? (vraag, aanbod, plek)
· Welk structureel verdienmodel past hierbij?
Deze vragen dienen als leidraad voor een vervolgproject, gericht op het verdubbelen van de omvang van reparatiesector.
Stakeholders in het onderwijs, bedrijfsleven en de overheid zijn daarom van harte uitgenodigd om dit project verder mee vorm te geven.
Titel
Koken en tuinieren op pizza&pasta
Thema
Gedrag en communicatie;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Safari
Sprekers
Jerome de la Chambre (Landal GreenParks)
Spencer Schols (CIRC)
Omschrijving
Op Landal 't Loo staat een biovergister. Met deze machine geeft Landal GreenParks zeer concreet invulling aan de circulaire economie. Via ons restaurant en de schillenboer zamelen we de overgebleven etensresten in en hiermee voeden wij onze biovergister. Na een proces van enkele uren hebben de bacteriën in de buik van de machine het voedsel omgezet in biogas en hoogwaardige plantenvoeding. Het biogas gebruiken we om het zwembad mee te warmen, de plantenvoeding om Landal GREENparks, nog verder te vergroenen.
Titel
Liveshow middag
Type sessie
Liveshow
Omschrijving
In de transitie naar een circulaire economie staan we op een kantelpunt. Hoe zetten we samen door?
Sprekers
Stientje van Veldhoven (staatssecretaris ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Sander de Rouwe (gedeputeerde Provincie Fryslân)
John Venrooij (algemeen directeur Omrin)
Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW)
Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland)
Shirley Schijvens (directeur Schijvens Corporate Fashion)
Joan Hanegraaf (dga Oerlemans Packaging)
Mark Rutte (minister-president)
Werner Schouten (voorzitter Jomnge-klimaatbeweging)
Elzelinde van Doleweerd (eigenaar en creatief directeur Upprinting Food)
Veva Uwumarogie (Student Haagse Hogeschool)
*Tijdens alle onderdelen van de conferentie houden we ons aan de coronamaatregelen zoals die gelden volgens het RIVM.
15:30 tot 15:45u - Pitches voor de Circular Awards
De Circular Awards is een initiatief van het Versnellingshuis Nederland Circulair! in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Er zijn twee uitreikingen voor organisaties: één voor bedrijven "Business" en één voor (semi-)publieke instellingen "Public". Daarnaast onderscheiden we dit jaar enkele personen die een bijzondere bijdrage hebben geleverd aan de circulaire transitie in Nederland onder de noemer Circular Heroes.
Bepaal mee wie er wint, en stem op jouw favorieten!
15:45 tot 16:00u - Het kantelpunt in de regio
Sander de Rouwe (gedeputeerde Provincie Fryslân) gaat in gesprek met staatssecretaris Stientje van Veldhoven over de IPO krachtenkaart circulaire economie. Deze kaart toont een inventarisatie van de CE-kansen binnen de 12 provincies met als centrale vraag: hoe ver zijn we in de verschillende regio's in het kantelen naar een circulaire economie? De Rouwe overhandigt namens het Interprovinciaal Overleg (IPO) de samenvattende regionale kanskaart Circulaire Economie aan de staatssecretaris.
16:00 tot 16:20u - Het bedrijfsleven kantelt
In dit onderdeel gaat staatssecretaris Stientje van Veldhoven in gesprek met Ingrid Thijssen (voorzitter VNO-NCW) over het bedrijfsleven en de circulaire economie. Daarna zal Maria van der Heijden (directeur MVO Nederland) met twee ondernemers in gesprek gaan over geleerde lessen en succesverhalen.
16:20 tot 16:30u - Bekendmaking winnaars Circular Awards
Heb je al gestemd?
De winnaars worden bekendgemaakt.
16:30 tot 17:00u - Jongeren in gesprek met Mark Rutte
Minister-president Mark Rutte en staatssecretaris Stientje van Veldhoven gaan in gesprek met jongeren over het thema circulaire economie.
17:00u - Afsluiting Nationale Conferentie Circulaire Economie 2021
Type sessie
Liveshow
Presentator
Sofie van den Enk
Titel
Liveshow ochtend
Type sessie
Liveshow
Omschrijving
In de transitie naar een circulaire economie staan we op een kantelpunt. Daarover gaan de sprekers met elkaar in gesprek:
Sprekers
Stientje Van Veldhoven (staatssecretaris ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Hans Vijlbrief (staatssecretaris van Financiën - Fiscaliteit en Belastingdienst)
Fried Kaanen (voorzitter Transitieagenda Maakindustrie)
Anne-Marie Rakhorst (voorzitter Transitieagenda Consumptiegoederen)
Jos Keurentjes (voorzitter Transitieagenda Kunststoffen)
Frank Dietz (Hoofd Thema Circulaire Economie PBL)
Femke Groothuis (oprichter Ex'tax)
Bas van den Berg (onderwijs coördinator en onderzoeker Haagse Hogeschool)
Giuseppe van der Helm (directeur Coöperatie Leren voor Morgen)
Sigrid Talen (adjunct-directeur De Dominicusschool Rotterdam)
*Tijdens alle onderdelen van de conferentie houden we ons aan de coronamaatregelen zoals die gelden volgens het RIVM.
10:00 tot 10:15u - Opening door staatssecretaris Stientje van Veldhoven
10:15 tot 10:30u - Het kantelpunt in onze prioritaire sectoren
De voorzitters van de Transitieagenda's gaan met elkaar in gesprek over de resultaten van 2020, hun bijdragen aan het kantelpunt en wat er nodig is in de volgende fase. Ook zal Frank Dietz (Hoofd Thema Circulaire Economie PBL) aanschuiven om reflectie te geven vanuit de eerste Integrale Circulaire Economie rapportage (ICER) die 21 januari jl. is uitgekomen.
10:30 tot 10:45u - Belastingen & de circulaire economie
Femke Groothuis (oprichter Ex'tax) gaat in gesprek met staatssecretaris Hans Vijlbrief (Financiën) over het belang van belastingen voor het bereiken van een circulaire economie en biedt hem het Ex'tax-rapport 'Deltaplan Belastingen' aan.
10:45 tot 11:00u - Jongeren bepalen de toekomst: de sleutelrol van het onderwijs
Onderwijsexperts gaan vanuit verschillende invalshoeken in gesprek over de rol van onderwijs in (de kanteling naar) een circulaire samenleving en studenten vertellen over wat voor hen belangrijk is.
Type sessie
Liveshow
Presentator
Sofie van den Enk
Titel
Nationale Hackathon Circulaire Economie: de Kick-Off!
Thema
Jongeren, onderwijs en arbeidsmarkt
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Eva Van der Nat (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Kim Poldner (Kenniscentrum Mission Zero · )
Antoine Heideveld (Het Groene Brein)
Omschrijving
We gaan van start! In samenwerking met onderwijsinstellingen vanuit het hele land wordt dit jaar de allereerste editie van de Nationale Hackathon Circulaire Economie georganiseerd. Mbo, hbo en wo-studenten: samen gaan ze de uitdaging aan om in één week tijd, tijdens de Week van de Circulaire Economie, een circulair vraagstuk op te lossen. Benieuwd naar de vraagstukken, de deelnemende studenten en hoe zij de vraagstukken hopen te hacken? Tijdens deze kick-off vertellen we je er meer over en geven we een sneak-preview van de hackathon en het programma. Laat je inspireren door de verhalen van de deelnemende studenten, lectoren en betrokken organisaties en het enthousiasme waarmee zij toewerken naar een circulaire economie. Op naar de volgende fase, voorbij het kantelpunt!
Titel
Op naar WCEF+Climate conferentie: nationaal ontmoet internationaal
Thema
Circulair ontwerp;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Harald Tepper (Philips)
Sandra Pellegrom (Ministerie van Buitenlandse Zaken)
Thor Tummers (Unilever)
Omschrijving
Als opstap naar WCEF+Climate conferentie (15 april 2021) tonen diverse partijen hoe op internationaal niveau verbindingen worden gemaakt om CE verder te brengen, juist daar waar deze de meeste impact hebben op klimaat en andere SDG's. Harald Tepper (Philips) vertelt kort wat de aanpak is in het PACE-project rond elektronica in Nigeria en Thor Tummers (Unilever) vertelt hoe Unilever samenwerkt met Algramo in Chili en met AliBaba in China om hergebruik en recycling van (plastic) verpakkingen te bevorderen. Sandra Pellegrom (Ministerie Buitenlandse Zaken) komt met andere concrete voorbeelden hoe CE helpt om bij te dragen aan het dichterbij brengen van diverse SDG's. Discussie zal zich focussen op hoe circulaire innovaties over de hele wereld verspreid kunnen worden, welke rol internationale bedrijven voor zich zien en wat netwerken als die van Mission Possible en het EMF Plastics Pact Network kunnen betekenen voor die impact. Moderator: Philip Drost, projectleider WCEF+Climate conferentie.
Titel
Plastic Pact: meer met minder plastic!
Thema
Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Miriam van de Kamp (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Martijn Reubzaet (Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat)
Omschrijving
Wil jij in een half uur op de hoogte zijn van wat een Plastic Pact nu inhoudt en een beeld krijgen van hoe dit in de praktijk eruit ziet? Volg dan deze sessie, zodat je na afloop een beter beeld hebt en weet of de Plastic Pacts ook aanhaken op waar jij mee bezig bent. Het is een mooi vervolg voor wie in de ochtend de sessie Routekaart in the jungle van duurzame plastic initiatieven volgt.
De afgelopen twee jaar zijn zowel het Plastic Pact NL (2019) als het EUR Plastic Pact (2020) gesloten tussen overheden, koplopers uit het bedrijfsleven en NGO's om MEER te doen met MINDER plastic op het gebied van eenmalige plastic verpakkingen en producten. Naast de basics van het Nederlands en Europees Plastic Pact presenteren we kort een aantal pilots uit de werkgroepen verpakkingsketen en reductie & hergebruik die binnen het Nederlands Plastic Pact worden uitgevoerd en uitdagingen waar het pact de komende jaren mee aan de slag gaat.
Titel
Regionaal circulair inkopen? Zo doe je dat!
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Yolanda Musson (Metropool Regio Amsterdam)
Valentina Schippers-Opejko (Metropool Regio Amsterdam)
Juul Nederhorst (Provincie Noord Holland)
Omschrijving
Het Programma Circulaire Economie van het samenwerkingsverband van de overheden in de Metropool Regio Amsterdam (MRA) is gericht op drie kantelpunten: circulaire inkoop, circulaire materiaalstromen (o.a. textiel) en circulaire gebiedsontwikkeling. In deze sessie laten we zien welk kantelpunt is bereikt rond circulaire inkoop (2018-2020), welke randvoorwaarden nodig zijn om echt te gaan kantelen en wat we de komende periode gaan doen (2021-2022).
Inspirerend en interessant voor marktpartijen, regio's en landelijke platforms om te zien hoe overheden op regionale schaal de krachten bundelen bij circulaire inkoop. Wij laten zien hoe de aanpak is geweest binnen de MRA en wat dit tot nu toe heeft opgeleverd: waar zijn we trots op, welke potentieel ligt er om te gaan kantelen met name via circulaire inkoop van alle GWW werken en werken in de openbare ruimte.
We laten zien welke randvoorwaarden nodig zijn om echt te gaan kantelen. Het intern sturen op circulaire inkoop en ontwikkeling van competenties is cruciaal. We laten ook zien wat we gaan doen naar de toekomst toe om de inkoopkracht te versterken zelfs op internationaal niveau. Wie doet er mee ?
Titel
Rekenen met een circulaire businesscase: hoe doe je dat?
Thema
Circulair ontwerp;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Sybren Bosch (Copper8)
Jeroen Verberne (Copper8)
Omschrijving
Eén van de uitdagingen van een circulaire economie is dat circulaire producten (en gebouwen) vaak lange-termijn voordelen kennen, maar in de investering tot hogere kosten leiden. Bij een investering worden lange-termijnwaarden en maatschappelijke waarden, waaronder milieukosten, vaak niet meegenomen in de besluitvorming. Wij zijn ervan overtuigd dat de huidige financiële businesscase uitgebreid moet worden tot een Circulaire Businesscase. Daarvoor is zowel een horizontale als een verticale uitbreiding nodig: horizontaal naar volgende levensduren, en verticaal naar milieukosten. Daarbij ontstaan baten als gevolg van een hogere restwaarde aan het einde van de reguliere levensduur. We illustreren dit model met voorbeelden uit de bouw.
Titel
Reyeroord, de circulaire wijk van morgen
Thema
Circulair ontwerp;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Safari
Sprekers
Luuk van der Burgt (Gemeente Rotterdam)
Omschrijving
Kom een reis maken door de circulaire wijk van de toekomst, Reyeroord. De gemeente werkt hier stap voor stap samen met bewoners en partners aan deze circulaire wijk. We nemen je mee op reis door de wijk en laten je een aantal concrete en inspirerende voorbeelden zien, waaronder de magische speeltuin en het park van morgen.
Titel
Rode Draden 2021 - De vijftien meest herkende belemmeringen voor circulaire bedrijven
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Mark Beumer (Versnellingshuis Nederland Circulair)
Mara Haverkort (Versnellingshuis Nederland Circulair!)
Omschrijving
Het Versnellingshuis Nederland Circulair! en 25 partners hebben in een jaar tijd ruim 500 bedrijven ondersteund in vraagstukken over circulair ondernemen. Vijftien structurele belemmeringen zagen we hierbij keer op keer terugkomen . Hieronder ook verrassende belemmeringen, zoals legacy van bestaande bedrijven, en nieuwe invalshoeken bij bekende belemmeringen zoals financiering en beleid. We hebben deze vijftien structurele belemmeringen opgeschreven in de notitie Rode Draden 2021 die we tijdens de Week van de Circulaire Economie publiceren. Met een direct kijkje in de bedrijfskeuken is deze notitie een krachtig en waardevol Stand van het Land-document.
Titel
Routekaart in de jungle van duurzame plastic initiatieven
Thema
Circulair ontwerp;Kennis, innovatie en monitoring;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Rob Verhagen (Oerlemans Packaging Group)
Jelmer Vierstra (Natuur en Milieu)
Omschrijving
Er zijn inmiddels zoveel initiatieven rondom de verduurzaming van kunststoffen dat veel mensen het spoor bijster zijn. Binnen deze sessie gaan we kort en krachtig de structuur uitleggen van wat er allemaal speelt en hoe de onderlinge verhouding is (Transitieagenda's, uitvoeringsprogramma's (met daarin bijvoorbeeld het Plastic Pact), overige beleidsmaatregelen in NL en Europa, maar ook verschillende pacts en bedrijfsinitiatieven) --> een soort routekaart in de jungle van duurzame plastic initiatieven (zonder daarbij de illusie te hebben dat we 100% compleet zijn).
Jelmer Vierstra (Natuur en Milieu) en Rob Verhagen (Oerlemans Packaging Group) zitten beide in de stuurgroep van het Nederlandse Plastic Pact. Verder zijn zij betrokken bij verschillende verduurzamingsinitiatieven in de kunststof sector.
Titel
Samen naar het volgende kantelpunt! - met de kracht van succesvolle Duurzame Dinsdag startups en experts
Thema
Circulair ontwerp;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Arthur Van der Lee (Dutch Climate Systems )
Eva Aarts (Waterweg)
Everlyn Liu (Straw by Straw )
Omschrijving
Om te schakelen naar een Circulaire Economie moet het systeem kantelen en een andere weg inslaan. Dit is een gigantische uitdaging, waar ondernemers een grote rol in spelen. Maar ook als ondernemer heb je te maken met eigen kantelpunten. Tussen een circulair idee en een circulair bedrijf zijn er tenslotte meerdere. Wat zijn die kantelpunten? En hoe kunnen we elkaar helpen deze te bereiken?
In deze sessie gaan we met de kracht van succesvolle CE ondernemers en experts van Duurzame Dinsdag en het Versnellingshuis Nederland Circulair! op zoek naar eigen kantelpunten en samenwerkingen. Je krijgt handvatten en nieuwe inzichten over hoe je kantelpunten binnen de bedrijfsvoering kunt realiseren, je wordt een stap verder geholpen om dit zelf te realiseren én we zoeken actief de samenwerking om elkaar te versterken. In een interactieve setting staan experts, zoals Maurits Groen, en Duurzame Dinsdag ondernemers klaar om hun inzichten te delen en je een stap verder te helpen.
De sessie start met praktijkvoorbeelden van ondernemers uit de Duurzame Dinsdag koffer die kantelpunten binnen hun bedrijfsvoering hebben bereikt; Waterweg, Icecube en Straw by Straw. Vervolgens gaan we achterhalen waar we kunnen samenwerken en elkaar een stap verder kunnen brengen. Samen komen we tot het kantelpunt!
Titel
Schillenboer 2.0 - voedselresten voor gezond en circulair veevoer
Thema
Circulair ontwerp;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Niels Dijkman (Samen Tegen Voedselverspilling)
Sanne Stroosnijder (WUR)
Omschrijving
Samen Tegen Voedselverspilling is het ecosysteem in Nederland waar overheid, onderwijs en ondernemingen samen komen om voedselverspilling te reduceren. De ambitie - in lijn met SDG 12.3 - is om 1 miljard kg aan voedsel te behouden binnen de keten. Het verwerken van reststromen uit de levensmiddelenindustrie in diervoeding is cruciaal om deze ambitie te realiseren: 'de schillenboer apres la lettre'. Eind 2020 is een cluster van MKB+ bedrijven uit de primaire sector - verwerking - retail en diervoeding samengebracht om met elkaar te ondervinden wat mogelijk en onmogelijk is. In het Circular Food Center (regiodeal N-Brabant - Meierijstad) werken deelnemers aan aspecten als diergezondheid, opwaarderen van stromen, andere vormen van ketenafspraken, meerwaarde van concepten, knellende wetgeving, hobbels in beleid doordat deelaspecten vallen onder verschillende ministeries, worden ervaren. Meer circulaire diervoeding sluit aan bij het kringlooplandbouw-principe en het gebruik van reststromen reduceert ook fors de milieu-impact van veevoer (door minder importen van grondstoffen). De innovaties zijn schaalbaar, te internationaliseren en creëren veerkracht in het systeem: een duidelijk voorbeeld van 'building back better' . In deze sessie delen we de achtergrond en de learnings over het opstarten van een dergelijk cluster.
Titel
Suikeragenda - Structuur voor CE transitie
Thema
(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Errit Bekkering (Chemport/NOM)
Pieter-Jan Bouwmeister (Provincie Groningen)
Omschrijving
Errit Bekkering (Chemport Europe) en Pieter Jan Bouwmeister (Provincie Groningen) zullen in deze Masterclass de recent gepubliceerde Suikeragenda uiteenzetten. Waarom een agenda, hoe maak je de opgenomen keuzes en scenario's en hoe zien wij de verdere ontwikkelingen voor ons? Dit zijn de vragen die worden behandeld tijdens de Masterclass. U wordt meegenomen in de keuze voor de focus op bio-based grondstoffen en hoe de daadwerkelijke transitie wordt ingezet.
De chemische industrie wil toe naar het gebruik van bio-based grondstoffen. Onder andere suikers zijn hier geschikt voor, aangezien deze vele toepassingen kennen. Hoogwaardig gebruik van suikers levert ook een reductie van CO2 uitstoot op, minder gebruik van energie en minder gebruik van grondstoffen.
De vraag is echter hoe men voldoende opbrengst qua suiker uit bieten en bio-reststromen haalt, tegen een aanvaardbare marktprijs, om te voldoen aan de vraag naar deze grondstof. Chemport Europe heeft, in samenwerking met provincies Groningen en Drenthe, plus een aantal bedrijven en kennisinstellingen, de Suikeragenda opgesteld. Dit vormt een kader om investeringskeuzes te maken, voor zowel bedrijven, als kennisinstellingen en overheden. De EU blijkt overigens al zeer geïnteresseerd in deze route voor vergroening van de chemie, waardoor de Noord-Nederlandse aanpak ook internationaal gevolg kan krijgen.
Titel
Swapfiets en de weg naar circulariteit
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Richard Burger (Swapfiets)
Omschrijving
Richard Burger (29), medeoprichter van het razendsnel groeiende Swapfiets, vertelt tijdens deze Masterclass over hun 'road to circularity'. Welke stappen zet hij met Swapfiets om in de toekomst volledig circulair te worden, welke lessen leerde hij en tegen welke obstakels loopt hij op? Richard geeft een kijkje in de keuken van één van de meest toonaangevende leveranciers van micromobiliteit in Europa: Swapfiets. Laat je inspireren door dit bedrijf van Nederlandse bodem en de stappen die zij zetten op het gebied van circulariteit
Een succesvol bedrijf opzetten en tegelijkertijd positieve impact maken door structureel te bouwen aan leefbare steden. Swapfiets bewijst dat het kán. Swapfiets is ervan overtuigd dat we slimmer moeten omgaan met 'bezit' om duurzame en toekomstbestendige steden vorm te geven. Alle onderdelen van de populaire fiets en de service gingen onder de loep en Swapfiets optimaliseerde het businessmodel met succes: momenteel is 88% van de Swapfiets Deluxe circulair. Maar de ambitie is nog groter!
Swapfiets is 's werelds eerste 'bicycle as a service' bedrijf, de iconische blauwe fietsbanden zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Opgericht in 2014 in Nederland, groeide de scale-up snel uit tot een van de meest toonaangevende leveranciers van micromobiliteit
Titel
Van 2021 tot 2025: zo timmert de overheid (niet) aan de circulaire weg
Thema
CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;Kennis, innovatie en monitoring;Jongeren, onderwijs en arbeidsmarkt
Type sessie
Werkatelier
Sprekers
Aniek Moonen (Jonge Klimaatbeweging)
Max Steenbrink (Jonge Klimaatbeweging)
Omschrijving
In ons werkatelier presenteert de Jonge Klimaatbeweging de resultaten van hun overkoepelend onderzoek naar het thema circulariteit in de verkiezingsprogramma's van Nederlandse politieke partijen. Wat staat er in de plannen voor 2021 tot 2025? Waar wordt nog niet over gesproken? We geven een uniek overzicht van de plannen van de politiek voor de komende vier jaar en gaan vervolgens in gesprek met deelnemers om te kijken wat er mist.
Zijn deze plannen genoeg om een circulaire economie te bereiken of missen er cruciale inzichten? Jij bepaalt het!
Titel
Van circulaire bouwcatalogus tot bouwstrategieën en -inkoop
Thema
Circulair ontwerp;Circulair inkopen;CE-businessmodellen en financieringsinstrumenten;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Hans Scherpenzeel (RVO/ Transitieteam Circulaire Bouweconomie)
Thomas Wellink (RVO/ Transitieteam Circulaire Bouweconomie)
Irma Thijssen (RVO/ Transitieteam Circulaire Bouweconomie)
Omschrijving
Masterclass Transitieteam Circulaire Bouweconomie- Van circulaire catalogus tot bouwstrategieën en -inkoop
De urgentie om Nederland in 2050 circulair te maken is groter dan ooit. Er ligt een forse uitdaging, zeker voor de bouwsector, zowel de vraag- als aanbodkant. Afgelopen jaren zijn er al veel circulaire gebouwen verrezen met verschillende oplossingen. Er kan al veel, vandaag!
Maak daarom kennis met drie praktisch toepasbare producten van het Transitieteam Circulaire Bouweconomie:
• De Circulaire Bouwcatalogus - Hans Scherpenzeel
Ben je op zoek naar producten en diensten die bijdragen aan een circulaire gebouwde omgeving? In de online Circulaire Bouwcatalogus staat een selectie van inspirerende circulaire voorbeelden in de woning- en utiliteitsbouw en de grond-, weg-, en waterbouw.
• Circulaire gebouwen; strategieën en praktijkvoorbeelden - Thomas Wellink
Een toelichting op de publicatie Strategieën voor circulaire gebouwen. Je vindt hierin verschillende circulaire theorieën, strategieën, waardecreatie en verdienmodellen. Daarnaast staan interviews met koplopers en 25 mooie praktijkvoorbeeldprojecten beschreven.
• Handreikingen 'Circulair Inkopen in 8 stappen' - Irma Thijssen
Een inleiding op de handreikingen 'Circulair inkopen in 8 stappen'; één voor de burger- en utiliteitsbouw (B&U) en één voor de grond-, weg- en waterbouw (GWW). De handreikingen helpen opdrachtgevers bij hun uitvraag, inkoop en aanbesteding voor circulaire gebouwen en infrawerken.
Titel
Voor kanteling transitie is intensivering CE-beleid nodig
Thema
Kennis, innovatie en monitoring
Type sessie
Masterclass
Sprekers
Aldert Hanemaaijer (PBL)
Maikel Kishna (PBL)
Antoine Heideveld (Het Groene Brein)
Omschrijving
Op 21 januari 2021 wordt de eerste Integrale Circulaire Economie Rapportage (ICER) voor Nederland gepubliceerd. Deze Masterclass geeft inzicht in de resultaten van deze studie, die het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op verzoek van het kabinet heeft uitgebracht. In deze sessie gaan we in op de volgende vragen:
1. Wat zijn de mondiale en Europese trends in het grondstoffengebruik?
2. Hoeveel grondstoffen zijn nodig voor de Nederlandse economie en voor eigen consumptie?
3. Tot welke milieu- en sociaal-economische effecten leidt het grondstoffengebruik?
4. Welke middelen en acties zijn ingezet door maatschappelijke partijen die betrokken zijn bij de verschillende transitie-agenda's en waar tot welke prestaties heeft dat geleid?
5. Welk beleid is ingezet om een circulaire economie te realiseren? En welke instrumenten zetten de overheden in om de transitie naar een circulaire economie te stimuleren?
We willen natuurlijk niet alles vooraf verklappen, maar kunnen alvast wel aangeven dat om de ambitie van een volledig circulaire economie in 2050 te realiseren en de transitie naar een circulaire economie te kantelen er echt een schepje bovenop moet, en intensivering van beleid nodig is.
Hoe we tot deze conclusie komen vertellen we jou graag in deze masterclass.
Titel
Wereldwijde primeur uit Nederland met nieuw en uniek biomateriaal!
Thema
Circulair ontwerp;Kennis, innovatie en monitoring;(Regionale) ketensamenwerking
Type sessie
Safari
Sprekers
Erik Luisman (VepaDrentea )
Gertjan de Kam (VepaDrentea)
Omschrijving
Wil jij die Safari maken op zoek naar een wereldprimeur? Dan ben je hier aan het juiste adres! Gewoon bij VepaDrentea in Nederland. Onze ambitie om alleen nog maar duurzame circulaire meubels te maken is al meerdere malen uitgesproken en een 100% biologische stoel past hier perfect bij. In onze zoektocht naar biobased grondstoffen vanuit onze eigen 'Best Practice' proeftuin, zijn we erin geslaagd een collectie stoelen met een kuip van een uniek biomateriaal te maken van hennep en hars die beide volledig biologisch, plantaardig en circulair zijn. Iets dat nog niet eerder mogelijk was. Om van het biomateriaal een hoogwaardige stoelkuip te maken is door Plantics en VepaDrentea twee jaar intensief samengewerkt. De nieuwe collectie, genaamd Hemp, wordt geheel in Nederland geproduceerd en bestaat uit stoelen en barkrukken met diverse onderstellen van PEFC gecertificeerd hout of recyclebaar staal. Met de stoelkuip van hennep en de unieke biohars wordt meer CO2 opgenomen dan uitgestoten. De stoelen zijn daarnaast zo ontworpen dat onderdelen eenvoudig te scheiden zijn en materialen eindeloos herbruikbaar.